010

ΙΕΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς ήταν ο πρώτος ο οποίος ζωγράφησε τήν Κυρία Θεοτόκο, ενώ ακόμη εκείνη ήταν στην ζωή, μας λέγει η παράδοση της Εκκλησίας μας.

Η πρώτη εικόνα που ιστόρησε ο άγιος Λουκάς, εικονίζει την Κυρία Θεοτόκο να βαστάζει τον Κύριο Ημών Ιησού Χριστό, με το αριστερό χέρι, ενώ με το δεξί χέρι να Τον δείχνει. Είναι γνωστή σε όλους μας ως ο τύπος της Οδηγητρίας, διότι διά μέσου της Παναγίας μας, όλοι εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, οδηγούμεθα πρός τον Υιόν Της καί Θεόν μας.

Ο Απόστολος Λουκάς, εδειξε την εικόνα αυτή στήν Παναγία καί την ερώτησε εάν της αρέσει. Εκείνη την ευλόγησε και του είπε, «να έχει τήν χάρη του εξ αυτής τεχθέντος», δηλαδή, να έχει την χάρη και την ευλογία αυτού που εγέννησε.

Αντίγραφο της παλαιάς εκείνης εικόνος, της Κυρίας Θεοτόκου της Οδηγητρίας, του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, είναι και η εφέστιος εικών της Ιεράς Μονής μας, αγιογραφημένη το έτος 1979, στο δε διάστημα που ανεγείρεται το Μοναστήρι μας, έχει επιτελέσει πάρα πολλά θαύματα. Χιλιάδες πιστοί, προσέρχονται, κάθε χρόνο, στην Ιερά Μονή μας για να πάρουν την ευχή και την ευλογία της Παναγίας Μητέρας του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού.

Ακόμη μία θαυματουργός εικόνα, που βρίσκεται στην Ιερά Μονή μας, είναι της Προστασίας των Μοναχών. Είναι αγιογραφημένη το έτος 1993 επάνω σε παλαιά εικόνα της Παναγίας, κατεστραμένη από το χρόνο. Στην εικόνα αυτή, οι μέλλοντες κείρεσθαι μοναχοί, βάζουν μετάνοια λίγο πριν την μοναχική κουρά τους. Η εικόνα φυλλάσεται εντός του Ιερού Βήματος του Καθολικού της Μονής.

Στην Ιερά Μονή τέλος, υπάρχουν και άλλες Θαυματουργές και ιστορικές εικόνες, όπως η Παναγία η Γλυκοφιλούσα , η Παναγία η Οδηγήτρια , η Παναγία η Ελευθερώτρια και η Παναγία η Οδηγήτρια ιστορική εικόνα εξ Αγίου Όρους.

ΙΕΡΑ ΛΕΙΨΑΝΑ

Ο μεγαλύτερος θησαυρός της Ιεράς Μονής μας, μετά τήν θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Οδηγητρίας, είναι τα Άγια Λείψανα. Οι Άγιοι δεν είναι απλά διακοσμητικά του Ιερού Ναού, αλλά είναι οι πρωτότοκοι αδελφοί μας, οι γέφυρες με τις οποίες συνδέεται η στρατευομένη με την θριαμβεύουσα εκκλησία, είναι αυτοί οι οποίοι πρεσβεύουν αδιαλείπτως στον θρόνο του Θεού για την σωτηρία μας.

Τα Λείψανα των Αγίων, μας μεταφέρουν τα μύρα του ουρανίου κόσμου στην γή και γεμίζουν τις ψυχές των ευλαβών χριστιανών από την χάρη του Αγίου Πνεύματος. Αποτελούν την παρηγοριά των Μοναχών καί τους προσανατολίζουν προς τον κύριο σκοπό τους, που είναι ο αγιασμός. Διά τούτο, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, μας προτρέπει, όχι μόνο τα Άγια Λείψανα να προσκυνούμε, αλλά και αυτόν τον αέρα, που βρίσκεται γύρω τους, γιατί είναι αγιασμένος, από την παρουσία του Αγίου Πνεύματος.

Ο Άγιος Νικόδημος, ο εκ Νάξου, ο Αγιορείτης, γράφει ότι προσκυνώντας τα Λείψανα των Αγίων, λαμβάνουμε την χάρη και την ευλογία του Αγίου που προσκυνούμε, αλλά ταυτοχρόνως, προσκυνούμε και το Άγιο Πνεύμα που κατασκηνώνει επάνω στα λείψανα των Αγίων,μιας και αυτό είναι που συντηρεί καί αρωματίζει, ότι ο πανδαμάντωρ χρόνος και η φθορά διαλύει.

Η Ιερά Μονή μας, έχει αποτεθησαυρισμένα πολλά λείψανα Αγίων, για τον αγιασμό των Μοναχών, αλλά και των ευλαβών προσκυνητών, πού ζητούν να τα προσκυνήσουν. Μερικά δε έξ αυτών είναι :

  • Σταυρός, εμπεριέχων τεμάχιον Τιμίου Ξύλου.
  • Μικρό τεμάχιο από την Τιμία Ζώνη της Κυρίας Θεοτόκου.
  • Τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά.
  • Μιά κάρα, ενός εκ των 3.000 Μαρτύρων, των υπό των Περσών αναιρεθέντων το έτος 614 μ.Χ., στην Λαύρα του Χοζεβά.
  • Τεμάχια εκ των Ιερών Λειψάνων, της Αγίας Ισαποστόλου και Μυροφόρου Μαρίας της Μαγδαληνής, Των Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου, Γρηγορίου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Του Τιμίου ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, της Οσίας Μελάνης της Ρωμαίας, του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, του εν Αιγίνῃ του θαυματουργού, του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις, των Αγίων νεοφανών Νεομαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου, Ειρήνης και Ολυμπίας των εν Μυτιλήνη, του Αγίου Ιεροθέου Α ́ Επισκόπου Αθηνών, του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος, της Αγίας ενδόξου Παρθενομάρτυρος Μαρίνης.
  • Τεμάχιο από την κάρα του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυπριανού, Επισκόπου Αντιοχείας, τεμάχιον Κάρας, εκ των εν τη Μονή τού Αγίου Σάββα αναιρεθέντων Πατέρων.
  • Τεμάχιον εκ του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεοϊερομάρτυρος Φιλουμένου του Αγιοταφίτου και πολλά άλλα.

Τα Ιερά Λείψανα έχουν την ευκαιρία οι πιστοί να τα προσκυνήσουν, την Κυριακή της Ορθοδοξίας μετά το πέρας της λιτανείας των Ιερών Εικόνων και των Αγίων Λειψάνων, που πραγματοποιείται στην Ιερά Μονή κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, αλλά και όποτε άλλοτε ζητηθεί.